Sildid

teisipäev, 3. detsember 2013

Ratastel kamin :)

Facebookis jagati hiljuti üht ülilihtsat "radiaatori" või kamina tegemise õpetust. Vaja on kahte savist lillepotti, ühte küpsetuspanni ja nelja teeküünalt. Vaatasin ja imestasin.
Vaadake ja imestage teiegi.

No ja ega ma siis ei saanud, onju. Pidin endale ka tegema. Kasvõi selleks, et vannituba kütta. Või siis romantika pärast ;)
Minu versioon tuli originaalist pisut toekam:


Näitan tegemist natuke lähemalt ka.
1. Esmalt võtsin tagatoast tüki vineeri. Juhtus jupike olema. Asetasin vineerile vanad ahjutellised - vastamisi kaks tervet ja nende vahele kaks poolikut. Ühe pooliku kivi asetasin tekkinud "auku" ehk keskele teistpidi.
2. Mõõtsin aluse e. vineeri suuruse ja saagisin vajaliku tüki tikksaega välja. 
3. Vineerpõhja toestamiseks (ja hilisema rataste kruvimise võimaluse tagamiseks!) kruvisin kolm lauajuppi vineerpõhja alla. Ja igaks juhuks kaks tükki teistpidi ka.


Kruvimisel läks üks laudadest küll natuke katki, aga sellest pole lugu - nende pealmiste laudade alt on poolikud jupid omakorda kruvidega vineeri küljes. 
4. Pöörasin aluse vineeripoolega ülespoole, niisutasin vineeri nakkedispersiooniga (pagan teab, miks. Tundus, et on vaja) ja mätsisin kogu vineeri müüriseguga kokku. 


5. Nüüd sättisin kivid omadele kohtadele, pressisin müürisegu ka kivide külgedesse, silusin pisut ja jätsin kuivama.
6. Paar päeva hiljem (kui olin ehituspoest ära toonud eelmises postituses mainitud mööblirattad) kruvisin rattad minikaminale alla. Oleks hea, kui seda saaks teha ENNE mörtimist. Kamina kallutamisel võivad vuugikohad praguneda. Mu omad pragunesidki pisut ja nüüd mõtlen, et puurin ilmselt neile ühed kaht kivi läbistavad augud ja kinnitan tüübli ning kruviga.
NB! Rattad on olulised, kuna sedasi laotud miniahi on raske. Ja rattad peaksid kindlasti olema pöörlevad - muidu on kogu kupatust keeruline transportida. 


7. Aseta kaminahjukese sisse 4 teeküünalt ja nende peale väiksem lillepott nii, et õhk alla ligi pääseks.
8. Mina panin väikse poti peale veel ühe imepisikese poti - muidu oleks suurem e. pealmine pott küünalde jaoks liiga vähe õhku jätnud. Oleks muidu lihtsalt väiksemale "pähe" kukkunud ja tibatillukesed õhuaugud jätnud. 
Ja nüüd tuleb natuke oodata.....
Kokkuvõtteks: kas ta töötab?
Jah, töötab. Aga võibolla vähem, kui ma lootsin. Lootsin sellega ära kütta terve elamise, aga seda ta paraku ei jaksa. Lähipäevil proovin ümmarguste pottidega, aga siis pean õhu juurdevoolu tagamiseks vuugivahed poolenisti tühjaks tegema.

Lahe projekti oli igatahes ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar